Några ord från Michael Bäckman

När jag tog över som Kökschef på Annerstaskolan 2006, hade jag som ambition att driva den precis som vilken Restaurang som helst. Varierad mat, endast matlagning från grunden, med goda råvaror. Jag ville få bort de kostsamma och smaklösa hel och halvfabrikaten. Jag ville effektivera driften av hela köket och skapa en modern Restaurang av en konventionell skolmatsal, och det med samma budget som den tidigare entreprenören använt sig av.

 

Under de år som nu förflutit sedan jag började detta förändringsarbete , har vi nått längre än jag kunnat drömma om.

Vårt utbud idag består av två varmrätter, dagens vegetariska, dagens soppa och nybakat bröd varje dag. Vi lagar allt från grunden, och har för detta arbete erhållit många utmärkelser.

 

-Arla Foods Guldko för bästa matglädjeskola 2009

-Årets skolkock 2010 vid stora måltidsdagen

 

-Finalist i skolmatsgastro 2010

 

-Nominerad till årets inspiratör vid stora måltidsdagen 2011

 

-Vinnare av ”årets hållbara offentliga gastronomi” på White Guide J:r galan 2013, och även nominerad 2014

 

-Nominerad till Årets skolkock, White Guide J:r 2013 (2:a) samt 2014

 

Vinnare av Årets skolkock, White Guide J:r 2016

 

Vi har även diplomerats av skolmatens vänner som ”Stjärnrestaurang”, vi har erhållit centerpartiets ”Guldklöver” och även diplomerats av föreningen ”Låt måltiden blomma”, för våra insatser inom skolmaten .

 

-Silvermedaljör vid Culinary Olympics i Erfurt 2012

 

-Silvermedaljör Culinary World Cup i Luxemburg 2014

 

-Silvermedaljör vid Culinary Olympics i Erfurt 2016

 

Jag erbjuder Inspirationsföreläsningar, praktiska utbildningar och skräddarsyr varje uppdrag enligt kundens behov. Vi vänder oss främst till skolrestauranger, seniorserveringar, förskolor och gymnasier, och vi har stor erfarenhet av alla dessa typer av verksamheter. Vi har även kunder inom den privata sektor, så vi åtar oss givetvis uppdrag även där.

 

Vad vi vill är att varje kök, skall kunna förändras utifrån sina förutsättningar. Vad jag vill förmedla är inga skrivbordsprodukter, utan ett väl fungerande koncept, som bygger på den erfarenhet jag skaffat under min tid i skolkök. Notera också att jag heller inte ämnar att lämna min ordinarie tjänst för att enbart vara verksam som konsult . Då skulle hela idén falla. Vad jag vill förmedla, är ett tänkande som kommer från en som är yrkesverksam i en skolrestaurang.

 

Givetvis lämpar sig dessa föreläsningar främst för kökspersonal, men min önskan är att även rektorer, kostchefer och politiker skulle ta sig tid att lyssna. Hur man, med enkla handgrepp och inledande investeringar, kan få en skolmatsal att börja uppvisa ekonomiska resultat som man i nuläget anser vara helt orealistiska.

Väl mött framöver.

 

Artiklar & media

Här presenteras ett urval av olika tidningsartiklar, reportage och rörlig media. Välkommen in Här..